Szuszék
Nagybalog - Gömör

Az ék csúcsa a fölső szétugró formának a kezdete, mely e tengelytől árad szét és fölfelé terebélyesedik, újabb bábokat, életeket hozva létre. Miért? Figyelmeztet: nem billen el a termékeny természet egyensúlya, ha a Kos-Mérleg tengelyt számontartjuk az évkörben, ami egyben a vegetációs időszaknak (márciustól októberig) a megfelelője csillagászatilag. (186. oldal)

Stukkós Gömöri Ház - Velkenye (Gömör megye)

Megépítve e rendszert, házon: a két ablak a világító (fényt befogadó), s közte a kereszt a tengely (3.) – ami elé oda van maga az élő fa is ültetve. Az ablakok fölötti stukkón pedig a fény (rozetta-égitest) tól-ig vándorlása, mint növény. (Velkenye) (169. oldal)

Stukkós ház
szuszék
A szabad-rajzú és geometrikus elemek együtt a csángó ácsolt ládán

Eszünkbe juttatja az elején (a formája miatt idézett) régi pártus, terrakotta szarkofágokat, ahol „a halottakat olyan terrakotta szarkofágokba helyezték, amelyeket színes mázzal vonták be és Anahitát (a Szűz anyát) mintázták meg a tetején. Anahita az életet adó víz forrása, a termékenység istennője, aki megszentelte a nők méhét (mint a kereszténységben: áldott legyen a te méhednek gyümölcse), s aki 8 sugarú, száz csillaggal ékített arany koronát visel. A zoroaszter vallásban a teremtő Isten, Ahura Mazda lánya.” (127. oldal)